Het nut van werkinstructies

Werkinstructies virtual assitant
Werkinstructies en procedures wat heb je daar nu aan? In dit blog worden de voors en tegens besproken van werkinstructies.

Deel dit bericht

Werkinstructies wat heb je daar aan?

Ik ken eerlijk gezegd weinig mensen die het leuk vinden om werkinstructies of procedures te maken. Waarom zou je een werkinstructie maken? Je weet toch wel hoe je je werk moet doen! Dus laat ik eerst even stil staan bij het nut ervan.

Werkinstructies virtual assitant

Het nut van instructies

Een werkinstructie maak je om werkzaamheden en processen te beschrijven. Je vertelt erin welke acties tot het beste resultaat leiden en ook hoe dat resultaat er uit moet zien. Als je werkzaamheden niet vaak uitvoert helpt het om je geheugen op te frissen. Ook is het erg handig als je het erg druk hebt en iemand anders het werk wilt laten doen. Je bent dan minder tijd kwijt aan inwerken.

Waarom vindt niet iedereen ze nuttig?

Werkinstructies worden vaak als een vast gegeven gezien, mensen volgen precies wat er staat en denken niet proactief meer mee. Dat is dus niet de bedoeling! De wereld om ons heen verandert ook, dus ook processen en de beste werkwijzen.

Waarom vind ik het wel leuk?

Op het moment dat ik een werkinstructie maak leer ik veel over een proces. Vaak kom ik scenario’s of risico’s tegen die niet zijn beschreven en dan vind ik het leuk om dat op te lossen. Zo zorg je niet alleen voor een volledige beschrijving maar ook voor een kwalitatief goed proces.

Hoe werkt het dan wel?

Zorg dat je weet voor wie je een werkinstructie schrijft en wat het doel is. Verplaats je in deze persoon en/of het doel. Het is de kunst om op een aansprekende manier de instructies te maken, het liefst kort en bondig. Ook is de manier waarop het wordt gepresenteerd erg belangrijk. Er is een verschil tussen een uitgebreide beschrijving en een korte duidelijke instructie. Maak de instructie aansprekend door gebruik te maken van filmpjes en plaatjes. En hou ze actueel!

Meer..

Planbord
Efficiëntie

Met Trello is plannen een feestje

Trello is een ideale tool voor het plannen van taken en projecten binnen teams. Ook als je alleen werkt is er veel voordeel uit te halen. Lees het blog om te ontdekken wat je er mee kunt.

Wil Jij Vrijer En Relaxter Werken Aan Jouw Bedrijf?

Vraag Een Vrijblijvend Gesprek Aan

Virtual assistant Wendy Risseeuw